View unanswered posts    View active topics

All times are UTC - 6 hours





Post new topic Reply to topic  [ 29 posts ] 
Go to page 1, 2  Next

Print view Previous topic   Next topic  
Author Message
Search for:
 Post subject: No system sounds
PostPosted: Sat Dec 27, 2014 8:28 pm 
Offline
Joined: Tue Mar 22, 2005 9:18 pm
Posts: 1371
Location: Brisbane, Queensland, Australia
When I Watch TV, videos, recordings and music I get audio, however when I use anything outside of MythTV I get nothing. My amplifier shows that it is receiving audio data but I don't hear anything, Apple Trailers, Youtube via Google Chrome and all command line audio tests are not working, the Test button for Audio in the LinHES setup also plays nothing.

Audio is being output via my nVidia graphics card over HDMI:
Code:
[root@mythlounge etc]# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 9: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Code:
[root@mythlounge etc]# aplay -L
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=1
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=2
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=3
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output

mplayer config:
Code:
ao=alsa:device=plughw=0.7
ac=hwac3,hwdts,

asound.conf
Code:
pcm.!default "plughw:0,7"

Any ideas?

_________________
Girkers


Last edited by Girkers on Sat Dec 27, 2014 9:44 pm, edited 1 time in total.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Sat Dec 27, 2014 8:44 pm 
Offline
Joined: Wed Jan 07, 2004 12:14 pm
Posts: 372
Location: Charlotte, NC
Have you confirmed that the other streams outside Myth are not routing through your analog port (like headphone)?

_________________
Backend server - 3.75 TB 3.0ghz dual core 4 gig RAM, nVidia 9400, Gigabyte GA-870A-UD3 MB, 2 HD-5500, 2 HD Homerun dual tuners, 3 frontend machines - LinHES 8.5


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Sat Dec 27, 2014 9:44 pm 
Offline
Joined: Tue Mar 22, 2005 9:18 pm
Posts: 1371
Location: Brisbane, Queensland, Australia
I have confirmed that when using MythTV I get this output:
Code:
[root@mythlounge ~]# fuser -v /dev/snd/*
                     USER        PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/controlC0:  mythtv     1612 F.... mythfrontend
/dev/snd/pcmC0D7p:   mythtv     1612 F...m mythfrontend

When viewing an Apple Trailer (no sound):
Code:
[root@mythlounge ~]# fuser -v /dev/snd/*
                     USER        PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/pcmC0D7p:   mythtv     7051 F...m mplayer


So as you can see is using the same output.

_________________
Girkers


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Sat Dec 27, 2014 11:13 pm 
Offline
Joined: Tue Aug 15, 2006 11:14 am
Posts: 1198
Location: Orlando FL
The audio setup in LinHES is essentially the audio setup for everything other than MythTV. You need to get that right before anything else will work.
My TV takes for ever to start playing audio so the short test sounds ended before it kicked in. I used a wav file playing in Mplayer to test the system. I believe it was the theme song to Knight Rider (don't I was tired)
You say you have it hooked up to a receiver? make sure you don't have any boxes checked of anything that the receiver can't handle. If it doesn't know DTS make sure the box isn't checked if it can't handle 7.1.... etc.

_________________
My System


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Sun Dec 28, 2014 12:05 am 
Offline
Joined: Tue Mar 22, 2005 9:18 pm
Posts: 1371
Location: Brisbane, Queensland, Australia
mattbatt wrote:
The audio setup in LinHES is essentially the audio setup for everything other than MythTV. You need to get that right before anything else will work.
My TV takes for ever to start playing audio so the short test sounds ended before it kicked in. I used a wav file playing in Mplayer to test the system. I believe it was the theme song to Knight Rider (don't I was tired)
You say you have it hooked up to a receiver? make sure you don't have any boxes checked of anything that the receiver can't handle. If it doesn't know DTS make sure the box isn't checked if it can't handle 7.1.... etc.


Thanks Matt, with the LinHES audio set up there is no boxes to select, that is the MythTV set up. In the LinHES set up you only have the option so setting Analog or Digital and the output.

With the length of time, I have used speaker-test command and let it go for some time and it doesn't work, I have also watched through a whole trailer with no sound, so thanks for the thought.

_________________
Girkers


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Sun Dec 28, 2014 9:04 pm 
Offline
Joined: Tue Aug 15, 2006 11:14 am
Posts: 1198
Location: Orlando FL
Well dang! I know that my two settings don't quite look the same.
MythTV Audio Setup; "ALSA:hdmi;CARD=NVidia,DEV=3 MythTV (no boxes checked) Stereo"
LinHES audio Settings "ALSA-> Digital-> "device 9: HDMI 0 [HDMI 0](plughw:1,9)"

I've randomly had success loading OSS rebooting and loading ALSA rebooting when setting up my various systems.

_________________
My System


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Mon Aug 17, 2015 9:16 pm 
Offline
Joined: Tue Mar 22, 2005 9:18 pm
Posts: 1371
Location: Brisbane, Queensland, Australia
I am still having this issues to this day.

Obviously since I opened this topic it has work sporadically but now it doesn't work at all.I am beyond frustration.

All the information from this forum is still current and I have not got any further. The only other change I have made is to the /usr/share/alsa/alsa.conf, I have changed the basic defaults as can be seen here:
Code:
#defaults.ctl.card 0
#defaults.pcm.card 0
#defaults.pcm.device 0
#defaults.pcm.subdevice -1

defaults.ctl.card NVidia
defaults.pcm.card NVidia
defaults.pcm.device 7
defaults.pcm.subdevice 0


And now I have spent the last three (3) hours trying to mplayer to output any audio from the command but alas I cannot. The files play but no sound no matter what options I try.

I suspect it may be my amplifier but I can't lock it down as MythTV works fine when transmitting PCM to the AMP, however when using mplayer the AMP recognises that it is receiving PCM audio but I hear nothing.

Any any any help would be appreciated.

Cheers

_________________
Girkers


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Tue Aug 18, 2015 6:59 am 
Offline
Joined: Fri Jul 21, 2006 11:12 pm
Posts: 1017
Location: SC
Are you on R8.3 and fully updated?
From the aplay outputs it looks like the Nvidia card is your only audio device. Is that correct?
The test audio button in LinHES Settings > Audio doesn't use the settings in asound.conf. The test call is something like:
Code:
aplay --device=plughw:NVidia,7 /usr/share/sounds/pinkNoise_3s.wav

Do you have a ~/.asoundrc file?
Have you run alsamixer and checked that all the NVidia outputs are unmuted?

There is an update in testing that enables mixing but as you can't get any sound that probably doesn't help: http://cgit.linhes.org/linhes_pkgbuild/ ... b134f9a70a

Also in testing alsa has been updated if you want to try that.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Tue Aug 18, 2015 4:36 pm 
Offline
Joined: Tue Mar 22, 2005 9:18 pm
Posts: 1371
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Thanks brfransen,

I have two front ends both with NVidia cards and the other one is working fine, perhaps it could be the video card. Looking at aplay on my main fe I get this:

Code:
[root@mythlounge ~]# aplay -L
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=1
    HDA NVidia, HDMI 1
    HDMI Audio Output
[root@mythlounge ~]# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0


On my other FE where the sound works I get this:
Code:
[root@mythoffice etc]# aplay -L
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=1
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=2
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=3
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
[root@mythoffice etc]# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 9: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0


I have checked /home/mythtv and there is no .asoundrc. I have checked alsamixer and all good.

My main system has a NVidia GT 610, whereas my other has a GT220 and the 220 works fine. Looking at alsamixer for the two different cards I get confused as they are completely different.

I have an older 9500GT that I will try in place of the 610 and see if that makes a difference.

I will update soon.

_________________
Girkers


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Wed Aug 19, 2015 1:39 am 
Offline
Joined: Tue Mar 22, 2005 9:18 pm
Posts: 1371
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Another 3 or so hours spent and no closer to a resolution.

I tried the 9500 but the problem is it needs a SPDIF connection from the motherboard to the video card to pass through the audio.

So I took the card out of my other FE a 220 and after stuffing around with video driver issues got to experimenting again, exact same issue.

My biggest confusion is this, I can play a mp3 via Myth Music and it plays fine, outputting PCM 2.0 audio, play the same file in mplayer at a command line and you get nothing.

I understand that when using the command line you are using the audio from the underlying system but I don't get how the difference in audio systems work. What I don't understand is that it works in one system (MythTV) but not in another (OS) perhaps someone could explain that and I will let it be, but for pete sake why doesn't it work?

So confused right now.

_________________
Girkers


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Wed Aug 19, 2015 6:47 am 
Offline
Joined: Fri Jul 21, 2006 11:12 pm
Posts: 1017
Location: SC
When testing the other cards did you return /usr/share/alsa/alsa.conf to default? If not that could be why the 220 especially didn't work. Reinstalling alsa should return it to default.

I have multiple 220s and 210s but nothing newer. In every case aplay -l shows devices 3, 7, 8, & 9. Your aplay -l for the 610 only shows 3 & 7. I don't know if that is normal or not for the 610.

One suggestion I have found from pulling my hair out trying to figure out sound issues with alsa is to use aplay and speaker-test first to get the device and which plug figured out. Only after that do I test with mplayer and try to get the mplayer.conf settings right.

I understand your confusion. Here is how I understand it which may or may not be 100% correct. Myth (and Plex and Kodi and mplayer) all talk directly to ALSA if configured that way. They ignore the /etc/asound.conf (or ~/.asoundrc) files. This allows them to do whatever is need to make sound work with analog and digital devices. Chrome, aplay (unless specified with the --device switch) and some others output to the default device. This is why a asound.conf is need. But there are so many different cards and ways to define this that it seems like a black magic to me sometimes. The plugins to ALSA and when to use which one is very confusing to me.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Thu Aug 20, 2015 2:00 am 
Offline
Joined: Tue Mar 22, 2005 9:18 pm
Posts: 1371
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Played some more, reinstalled alsa, but there is no simple alsa package all I have is:

Code:
[root@mythlounge ~]# pacman -Ss alsa
core/alsa-lib 1.0.28-1 [installed]
    An alternative implementation of Linux sound support
core/alsa-utils 1.0.28-1 [installed]
    An alternative implementation of Linux sound support


Speaker test works with the noise, although there is two pairs of speakers that are swapped by if you try using the WAV file option you get noise and a cut off voice at the end.

Can't get any sound out with APLAY, the receiver shows as receiving sound by can't hear anything, nothing, nada.

And now to top it off I can't open alsamixer I get:
Code:
[root@mythlounge ~]# alsamixer
cannot open mixer: Invalid argument


Happy to try anything including a new version of ALSA.

_________________
Girkers


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Thu Aug 20, 2015 6:49 am 
Offline
Joined: Fri Jul 21, 2006 11:12 pm
Posts: 1017
Location: SC
Reinstall both alsa pkgs.

What was the speaker-test cmd that you used exactly? What was the aplay cmd that you used?

The alsamixer thing could be something in /etc/asound.conf. Delete or move it to asound.conf.old while you are testing to find the correct settings. And make sure you don't have a ~/asoundrc.

You are on the current core and extra repos right? And up to date?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Thu Aug 27, 2015 11:00 pm 
Offline
Joined: Fri May 21, 2004 11:55 pm
Posts: 1206
Location: Silicon Valley, CA
Oddly enough, my new LinHES 8.4 system has this same issue. In my case the motherboard has Intel video using the Intel Celeron J1900 video, not nVidia. My sound is also from the Intel chipset, yet I experience the same symptoms:

1. Sound output is digital thru HDMI to a Dolby Receiver
2. TV shows play perfectly with sound
3. Apple Trailers, Audio, and DVD rips play with no sound

No nVIdia at all in my system.

-- Joe B. a.k.a. Liv2Cod

_________________
Do you code to live, or live to code?
Search LinHES forum through Google


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: No system sounds
PostPosted: Fri Aug 28, 2015 6:34 am 
Offline
Joined: Fri Jul 21, 2006 11:12 pm
Posts: 1017
Location: SC
Joe,

R8.4 doesn't exist yet so I am guessing you mean testing? Is it up to date?

Do you have a /etc/asound.conf or ~/.asoundrc?
What does aplay -l and aplay -L give?
What is the Audio device Myth is using that works?


Top
 Profile  
 

Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 29 posts ] 
Go to page 1, 2  Next



All times are UTC - 6 hours




Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider] and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Theme Created By ceyhansuyu