View unanswered posts    View active topics

All times are UTC - 6 hours





Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Print view Previous topic   Next topic  
Author Message
Search for:
PostPosted: Sun Oct 14, 2007 1:10 pm 
Offline
Joined: Tue Mar 28, 2006 8:26 pm
Posts: 804
Location: Minneapolis, MN
I know that the "atscscan" and "dvbscan" utilities have been replaced with a single unified "scan" program.
I know that in order to use the "scan" program, you to stop the mythtv-backend. I use the ALT-2 keystroke in the Mythtv GUI.

I want to get a signal strength reading from an over-the-air HDTV channel (hardware and KM details in signature). This used to be done with the "dtvsignal" program. Can this be done with the "scan" command line program?
Or do I need to go to the pchdtv.com site and get DTVSIGNAL from the "dvb-atsc-tools" download?

_________________
KnoppMyth R5.5, Asus A8N-VM CSM (nvidia 6150 onboard video), AMD Athlon 64 dual-core 4200+, two 1GB sticks DDR 400, HD-3000 HDTV card, PVR-150 card, Iguanaworks RS-232 IR receiver/transmitter, Pioneer DVR-110 DVD burner


Last edited by neutron68 on Mon Oct 15, 2007 7:48 am, edited 1 time in total.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Oct 14, 2007 2:09 pm 
Offline
Joined: Thu Mar 25, 2004 11:00 am
Posts: 9551
Location: Arlington, MA
Did you try:
Code:
scan --help

One of the vebose "-v" or output format "-o" options may give you what you want.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Oct 14, 2007 7:06 pm 
Offline
Joined: Tue Mar 28, 2006 8:26 pm
Posts: 804
Location: Minneapolis, MN
tjc wrote:
Did you try:
Code:
scan --help


I did try "scan --help". There are no switches that are anything related to signal strength.
I've concluded that those of us who want to get a signal strength reading need to download, compile and run "dtvsignal". I used:
Code:
cd /usr/src
wget http://pchdtv.com/downloads/dvb-atsc-tools-1.0.7.tgz
tar -zxvf dvb-atsc-tools-1.0.7.tgz
cd /usr/src/dvb-atsc-tools-1.0.7
make
make install

All you have to do is type "dtvsignal XX" where the XX is the over the air channel number you want. So, I'm back in business, as they say. :)

Thinking back, I can't remember if "dtvsignal" was in past Knoppmyth versions such as R5C7 and R5D1. Can anyone recall?

Cheers!

_________________
KnoppMyth R5.5, Asus A8N-VM CSM (nvidia 6150 onboard video), AMD Athlon 64 dual-core 4200+, two 1GB sticks DDR 400, HD-3000 HDTV card, PVR-150 card, Iguanaworks RS-232 IR receiver/transmitter, Pioneer DVR-110 DVD burner


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Feb 11, 2008 7:44 pm 
Offline
Joined: Tue Mar 28, 2006 8:26 pm
Posts: 804
Location: Minneapolis, MN
After doing an R5F27 upgrade to Knoppmyth, I'm reloading all the apps I like to use.
I just tried to compile the dtvsignal program with the list of commands shown above. It worked fine in R5F1.
This time, I'm getting errors. Any clues why and how to fix it? Am I missing some needed files?
Code:
root@mythtv:/usr/src/dvb-atsc-tools-1.0.7# ls
Makefile  atscpackets.c   dtvscan.c    dtvsnr.c
README    chopatscfile.c  dtvsignal.c  getatsc.c
root@mythtv:/usr/src/dvb-atsc-tools-1.0.7# make
gcc -Wall -D_FILE_OFFSET_BITS=64     chopatscfile.c   -o chopatscfile
chopatscfile.c:41:28: error: linux/videodev.h: No such file or directory
make: *** [chopatscfile] Error 1

Advice needed,
Eric

_________________
KnoppMyth R5.5, Asus A8N-VM CSM (nvidia 6150 onboard video), AMD Athlon 64 dual-core 4200+, two 1GB sticks DDR 400, HD-3000 HDTV card, PVR-150 card, Iguanaworks RS-232 IR receiver/transmitter, Pioneer DVR-110 DVD burner


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Feb 11, 2008 10:06 pm 
Offline
Joined: Sat Sep 02, 2006 1:46 pm
Posts: 44
Could it be related to the missing dvb headers? See http://mysettopbox.tv/phpBB2/viewtopic.php?t=16434.


Top
 Profile  
 
 Post subject: thanks for the tip
PostPosted: Mon Feb 11, 2008 10:54 pm 
Offline
Joined: Tue Mar 28, 2006 8:26 pm
Posts: 804
Location: Minneapolis, MN
Thanks for the tip. Is this downloading of DVB libraries necessary because it used to be part of Knoppmyth but has been removed? I never had to do this before.

_________________
KnoppMyth R5.5, Asus A8N-VM CSM (nvidia 6150 onboard video), AMD Athlon 64 dual-core 4200+, two 1GB sticks DDR 400, HD-3000 HDTV card, PVR-150 card, Iguanaworks RS-232 IR receiver/transmitter, Pioneer DVR-110 DVD burner


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Feb 12, 2008 1:37 am 
Offline
Joined: Sat Sep 02, 2006 1:46 pm
Posts: 44
I think it is just a R5F27 problem. A few of the header files were simlinked to non-existent files.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Feb 12, 2008 9:49 am 
Offline
Joined: Thu Mar 02, 2006 5:42 pm
Posts: 410
Location: middleton wi usa atsc
Maybe I'm missing something in the question, but all you have to do to get signal strength in R5F27 is watch live tv, tune in an atsc channel and then hit F7 on the keyboard, the picture disappears and the signal strength bounces around in an osd. Hit F7 again and the picture returns to normal.
Ziggy


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Feb 12, 2008 10:04 am 
Offline
Joined: Tue Mar 28, 2006 8:26 pm
Posts: 804
Location: Minneapolis, MN
If you have not used DTVSIGNAL, then I would say, yes, you are missing something. :)

DTVSIGNAL gives you a real-time look at signal strength. You can see it bouncing around, it that is what it is doing. For example, a bouncing signal reading could mean multipath interference, etc. The OSD signal method you described only shows you a static snapshot of the signal strength at one point in time, which is not useful as a real time updating meter.

_________________
KnoppMyth R5.5, Asus A8N-VM CSM (nvidia 6150 onboard video), AMD Athlon 64 dual-core 4200+, two 1GB sticks DDR 400, HD-3000 HDTV card, PVR-150 card, Iguanaworks RS-232 IR receiver/transmitter, Pioneer DVR-110 DVD burner


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Feb 12, 2008 10:18 am 
Offline
Joined: Thu Mar 02, 2006 5:42 pm
Posts: 410
Location: middleton wi usa atsc
neutron68 wrote:
The OSD signal method you described only shows you a static snapshot of the signal strength at one point in time, which is not useful as a real time updating meter.
It's not a static snapshot on my box. When I hit F7 the picture goes away, the OSD comes up, and the signal strength percentage bounces around all over the place and the word "lock" changes between "lock", "no_lock" and "partial_lock" as I move the antenna around. It certainly looks like a real time display. When I hit F7 again it goes away and the picture comes back.

Edit: This is with an HD-3000 tuner card maybe different cards respond differently.
Edit again: Oh, wait, I see from your sig that you have an HD-3000, too!?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Feb 13, 2008 9:20 am 
Offline
Joined: Tue Mar 28, 2006 8:26 pm
Posts: 804
Location: Minneapolis, MN
jzigmyth wrote:
It's not a static snapshot on my box. When I hit F7 the picture goes away, the OSD comes up, and the signal strength percentage bounces around all over the place and the word "lock" changes between "lock", "no_lock" and "partial_lock" as I move the antenna around.

Hummm. What version of Knoppmyth are you running? I *just* upgraded my machine from R5F1 to R5F27 and have not noticed if the OSD signal strength update has changed it's behavior from R5F1 - which was a essentially static reading at the point of signal aquisition. I've not been aware of hitting F7 to view signal strength. I'll try it.

I read the forum post about downloading the v4l and DVB code and linking the headers to the Knoppmyth kernel. I got DTVSIGNAL compiled last night.
DTVSIGNAL is a command line program that stays onscreen as long as you care to run it updating several times a second, so it acts more like an analog signal meter. The output looks like this:

Image

_________________
KnoppMyth R5.5, Asus A8N-VM CSM (nvidia 6150 onboard video), AMD Athlon 64 dual-core 4200+, two 1GB sticks DDR 400, HD-3000 HDTV card, PVR-150 card, Iguanaworks RS-232 IR receiver/transmitter, Pioneer DVR-110 DVD burner


Top
 Profile  
 
 Post subject: F7 - neat!
PostPosted: Thu Feb 14, 2008 9:02 am 
Offline
Joined: Tue Mar 28, 2006 8:26 pm
Posts: 804
Location: Minneapolis, MN
Thanks for the tip on hitting F7 right after you change channels and get some On Screen Display data from the new channel.

I have never seen any info on hitting F7 to freeze the OSD and hold the signal readout. It's nice. :)

I still like having DTVSIGNAL available, but this F7 trick may become the new signal meter of choice - since you don't have to stop the mythtv backend and type on a command line.

Thanks!
Eric

_________________
KnoppMyth R5.5, Asus A8N-VM CSM (nvidia 6150 onboard video), AMD Athlon 64 dual-core 4200+, two 1GB sticks DDR 400, HD-3000 HDTV card, PVR-150 card, Iguanaworks RS-232 IR receiver/transmitter, Pioneer DVR-110 DVD burner


Top
 Profile  
 

Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 


All times are UTC - 6 hours




Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Theme Created By ceyhansuyu