View unanswered posts    View active topics

All times are UTC - 6 hours





Post new topic Reply to topic  [ 55 posts ] 
Go to page Previous  1, 2, 3, 4

Print view Previous topic   Next topic  
Author Message
Search for:
PostPosted: Thu Mar 21, 2019 9:40 pm 
Offline
Joined: Fri Nov 19, 2004 11:58 pm
Posts: 91
Upgraded to LinHES R8.6 (Feeding the Kids)! and the freezing is about the same or perhaps less than the previously releases. Unfortunately the restarts are much worse and much different. As far as I see in the src code, the freeze error are audio io related. Before the freeze, the CPU is normal, the restart kicks up one core to 100%. The new R8.6 behavior now reports a locked cored for 22s, multiple times. xinit continually starts and dies trying to gain access to the nvidia card. Yesterday I received the panic phone call the server was screaming after a frontend restart. Told my spouse to just turn it off. Upon getting home I turned on the box expecting a dead drive some where. Booted the server, no screaming, standard R8.6 errors freeze/restart entries in the logs, no smart warnings at all, but one of my two raids triggered resync which was quite odd. Xymon did not report anything but a a CPU spike after the restart, temperatures were all normal, but the Nvidia card was locked so it did respond to the temperature probes. During the screaming server incident, it did semi successfully record scheduled programming. During the restart frontend process, records become garbled as two many frames get lost to lack of resources.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Mar 28, 2019 6:36 am 
Offline
Joined: Thu Sep 27, 2007 5:44 pm
Posts: 524
I use kodi exclusively as my frontend because of the vdpau issue that you and I share with mythfrontend. I remember there being some issues with older nvidia drivers and certain videos in kodi, though. The good news appears to be that mythtv is developing nvdec playback and maybe it will allow hardware decoding without the lockups for us... Hopefully it will be available with 30.1


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Mar 28, 2019 11:01 pm 
Offline
Joined: Fri Nov 19, 2004 11:58 pm
Posts: 91
Might have to use kodi or get a dedicated frontend. In the bedroom i have previously used openelec with a RPI2, but then upgraded it to full mythfrontend which is easier for the wife to use. However my mythfrontend distro broke and has not been updated to support v30 yet. The RPI2 solution does not work with a home theater system which cuts out the main system. I was surprised how noticeable the sound different was with and without the home theater.

I just replaced the power supply to see if power was an issue (as reported as a fix for the same reported errors that i am seeing), but it froze within 24 hours. The other lead I found is might be a compiler/distribution issue with libxcb: https://stackoverflow.com/questions/257 ... o-error-11

Just did a update with today's distro of LinHES, waiting for stuff to finish recording and will reboot my system which is currently looking a froozen frontend.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Mar 30, 2019 10:46 am 
Offline
Joined: Thu Sep 27, 2007 5:44 pm
Posts: 524
Kodi is available in the repos, so it should be fairly straightforward to try out. It may take some getting used to in order to get the decoders, refresh rates, and deinterlacers where you want them. I am by no means an expert, but I am happy to assist if you have questions.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Apr 04, 2019 10:17 pm 
Offline
Joined: Mon Apr 10, 2006 3:48 pm
Posts: 967
Location: Lexington, Ky
I've been running the latest release for a week or so and am still getting "time out waiting" but I've noticed that it now fails at almost any time. Like right in the middle of a program and not just when it changes to a new program.

It also fails when playing back a recorded program.

This is an error log of when I started watching a program and then changes the ring buffer way before the start of a new program.
Code:
Apr  4 23:21:41 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:21:41.160902 I  AFD: Using vdpau for video decoding
Apr  4 23:21:41 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:21:41.160972 I  AFD: Opened code c 0x560970009d40, id(MPEG2VIDEO) type(Video)
Apr  4 23:21:41 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:21:41.572403 N  Player(a): Waited 103ms for video buffers AAAAAAAAAAAAAA
Apr  4 23:21:41 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:21:41.674666 I  MythCodecContext: Disabled hardware decoder based deinterlacer.
Apr  4 23:21:41 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:21:41.675202 N  Player(a): Waited 205ms for video buffers AAAAAAAALAAuAA
Apr  4 23:21:41 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:21:41.785145 N  Player(a): Waited 100ms for video buffers AAAAAAAALAAdAA
Apr  4 23:21:42 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:21:41.944179 N  Player(a): Waited 101ms for video buffers AAAAAAAALdAdAA
Apr  4 23:34:01 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:34:01.901935 I  RingBuf(myth://mythtv2/1181_20190405032140.ts): Checking to see if there's a new livetv program to switch to..
Apr  4 23:34:01 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:34:01.904327 I  RingBuf(myth://mythtv2/1181_20190405032140.ts): Checking to see if there's a new livetv program to switch to..
Apr  4 23:34:01 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:34:01.905151 E  RingBuf(myth://mythtv2/1181_20190405032140.ts): ReadPriv(..32768, normal) -- timed out waiting for data (0 ms)
Apr  4 23:34:02 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:34:01.963684 W  Player(a): Waited 100ms for decoder to pause
Apr  4 23:34:02 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:34:02.203107 E  AFD: Unknown audio decoding error
Apr  4 23:34:02 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:34:02.246004 E  RingBuf(myth://mythtv2/1181_20190405033400.ts): RingBuffer::Reset() nonzero readpos.  toAdjust:1 readpos: 393216 readAdjust: 938257616
Apr  4 23:53:38 mythtv2 frontend: 2019-04-04 23:53:37.973410 E  Player(a): Decoder timed out waiting for free video buffers.
Apr  4 23:53:40 mythtv2 frontend: nvLock: client timed out, taking the lock

Why would it start a new buffer in the middle of a recording?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Apr 05, 2019 6:15 am 
Offline
Joined: Thu Sep 27, 2007 5:44 pm
Posts: 524
Tscholl, it looks like you are back to vdpau for playback. My frontend will lockup with vdpau enabled regardless of whether it is live or recorded and it is always in middle of the recording. Earlier you switched to opengl where it just crashed the frontend during the end of some livetv recordings (mine also did that). brfransen has kodi and pvr.mythtv in the repos and for people experiencing these issues, I continue to recommend using that combination as a frontend. You can utilize vdpau without the lockups. Once mythtv 30.1 is released I will be interested to see if nvdec is available and performs any better.

Having said that, I recently discovered that the hpet clocksource was preventing my system from waking up with mythwelcome and disabling hpet in the kernel fixed that problem. I wonder if it could have caused other issues as well. It might be a long shot but I am thinking about trying the mythfrontend with hpet disabled just to check.

P.S., what motherboard are you using?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Apr 05, 2019 12:36 pm 
Offline
Joined: Mon Apr 10, 2006 3:48 pm
Posts: 967
Location: Lexington, Ky
I'm using a Gigabyte A55M-DS2


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Apr 06, 2019 5:15 am 
Offline
Joined: Thu Sep 27, 2007 5:44 pm
Posts: 524
And I have an ASUS M5A78L-M LX3
The only thing I see in common is that they are both AMD motherboards.

A55M-DS2
Socket FM1
Chipset AMD A55

M5A78L-M LX3
Socket AM3+
Chipset AMD 760G

My CPU is:
AMD Athlon II X2 Dual-Core Processor 270(3.4 GHz) AM3

RAM:
8GB of DDR3 1333 (PC3 10666)

I've also seen this issue with both the Geforce 210 and the GT710. I am baffled as to why it affects some of us consistently and others are completely unaffected. I thought that "upgrading" to the GT710 was going to solve it, but I was wrong. I posted on nvidia forums and got nowhere as well. I've been perfectly happy using kodi as a frontend to avoid this lockup, but it irritates me that I can't figure out how to prevent it in mythfrontend. I would also say that the after effects may be different for the two of us. Once my machine locks up with vdpau, I am able to kill my frontend and go back to the welcome screen, relaunch, etc. However, any playback subsequent to that will have a lot of artifacts until I restart my machine. The artifacts will show up in myth and kodi, so it is as if the driver breaks until rebooted for me anyway.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Apr 09, 2019 9:35 pm 
Offline
Joined: Mon Apr 10, 2006 3:48 pm
Posts: 967
Location: Lexington, Ky
Well this may be a bit premature but after my last failure with vdpau I switched back to OpenGPL (normal).

Since upgrading to R8.6 I was getting at least one frontend hang almost every day when using vdpau .

Since changing to OpenGPL (normal) I haven't had a frontend hang since Apr 05. I know four days isn't very long but I sure beats what I was experiencing. Will see how long it lasts!!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Apr 30, 2019 3:31 pm 
Offline
Joined: Mon Apr 10, 2006 3:48 pm
Posts: 967
Location: Lexington, Ky
Well I'm glad to report that since I upgraded to R8.6.1 and changing to OpenGPL (normal), I have not had a frontend hang since my last post. Things are looking good.


Top
 Profile  
 

Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 55 posts ] 
Go to page Previous  1, 2, 3, 4



All times are UTC - 6 hours




Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Theme Created By ceyhansuyu